orkesterhylla.nu


Söndagsmatiné I Regnet… Jag Går I Barndom…
oktober 5, 2008, 02:07
Filed under: Veckans Filmtips

Da Da Da Daaaaa, Da Da Daaaa, Da Da Da Daaaa, Da Da Da Daaaa Daaaaa…!

Vilka klassiska toner från John Williams som ljuder från högtalarna på härligt hög volym när filmen kommer igång. Helt plötsligt är man 11 år igen och jag har äntligen fått igenom beslutet att för första gången i världshistorien hyra hem en Moviebox till familjens härligt gamla tv! Efter ett nervöst kopplande av sladdar och vridande på diverse knappar så blinkar det plötsligt till och en bild uppenbarar sej på tv´n. Jag hoppar till av glädje och hittar snabbt min favoritplats i den blåa manchestersoffan (Gud vad länge vi hade den… helt sjukt…)! I och med att detta är en stor händelse i våra liv så har även farmor Maja inbjudits för att delta i detta historiska ögonblick. Jag tror att alla är lika uppspelta över det som komma skall utom farmor som mest undrar vad för konstig apparat det är som släpats hem för bara för att kolla på tv…

Det vältummade vhs-fodralet ligger på det stabila furubordet och chipsen (dillchips…jävla brorsan… envisades jämt med dom…) är upphällda, coca-colan välkyld. Allt är perfekt för en minnesvärd filmstund! Vad står det på fodralet då…? Jo det står… Indiana Jones Och Jakten På Den Försvunna Skatten!  Den fick nog säker 10 Smurfar utav 10 möjliga då på den tiden…!

Nu har det gått ca 28 år sedan detta fortfarande minnesvärda ögonblick inträffade och det finns tyvärr inga Movieboxar längre, utan man stoppar i någonslags silvrig skiva i en typ av bandspelare för att titta på film istället…

Regnet öser ner utanför, jag är utvilad och pigg, kaffet ( 1 portionspåse Nescafé Espresso, 40 ml hett vatten plus 2 dl varm vispad mjölk= en helt ok Latte Macchiato) upphällt, ett rostat bröd med ett tjockt lager Nutella på uppskuret… Allt man behöver för en matinéstund en söndag… 😉

Filmen jag stoppar in i dvdspelaren är Indiana Jones Och Kristalldödskallens Rike!

Och… och… och.. känslan är nästan exakt den samma när de klassiska tonerna från titelmelodin strömmar ut ur hemmabion som för 28 år sedan!

Filmen har allt som den hade då någon gång på 80-talet… Hatten, piskan, det sneda leendet från Dr. Jones, klassiska knytnävsslagsmål, biljakter på exotiska platser, stora mekaniska fällor… helst utav stora stenblock, giftpilar, gamla legender från svunna tider, onda skurkar, billiga skämt, otäcka kryp,suverän action och naturligtvis en orm…! Jag är 11 igen!

Den får helt klart 5 Stora Matiné-Orkesterhyllor!

Annonser

2 kommentarer so far
Lämna en kommentar

Härlig stämning du beskrev där. Ja, vad hände med de gamla movieboxarna? På historiens skräphög. Såg senaste rullen i Wien nu i våras. Det var helt ok. På bio i Wien tar man med sig ett glas vin (jo, skratta inte) in i salongen och lutar sig tillbaka. Det var vad jag gjorde. Ljudet var så högt att det tjöt i öronen i två dagar efteråt.

Kommentar av Lilla Blå

Ja movieboxarna var ju grejen!
En helt ny värld av videovåld öppnade ju sej för oss ungdomar… Ninjafilmer var ju rätt hett och skräckfilmer av usel kvalitet naturligtvis!

Vin på bio låter ju helrätt!
Kom igen nu SF, in med alkoholen på biograferna!

Kommentar av Pelle
Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s%d bloggare gillar detta: